Op 23 en 24 november vond een ontmoeting plaats van ‘nieuwsgierige professionals in de kinderoncologie’. Het was de eerste editie van de SKION & Shared care dagen.
Namens de organisatoren vertelt Ellis van Nieuwenhuizen hoe de tweedaagse bijeenkomst is verlopen: ‘We blikken terug op een zeer succesvolle eerste editie van de SKION & Shared Care dagen. In samenwerking tussen SKION en het Prinses Máxima Centrum georganiseerd, samen met de 14 Shared care centra in Nederland.’ De tweedaagse was extra feestelijk vanwege het eerste lustrum van het Máxima en de eerste editie van de combinatie SKION- en Shared care-dagen. Het thema was: nieuwsgierigheid.
Richtlijn-evaluatie
‘In het Bartholomeus Gasthuis, speciale locatie in hartje Utrecht voor dit bijzondere evenement, ontbrak het niet aan nieuwsgierigheid,’ vertelt Ellis verder. ‘Het aanbod aan plenaire sessies reikte van neuro-oncologie tot Quality of Life. Dit gaf podium aan diverse disciplines voor bijvoorbeeld een update over hematologie en solide tumoren. De aftrap was een kennismaking met de Richtlijn-evaluatiedesk, een coproductie van SKION en het Trial & Data centrum. In aansluiting op de behoeftes vanuit de organisatie, zal deze richtlijn-evaluatiedesk op data-gedreven wijze inzichten kunnen bieden in de werking en het gebruik van richtlijnen in de kinderoncologie. Daarna nam Bas Tops ons mee in de wereld van innovatieve diagnostiek, met een focus op technologische ontwikkelingen.’
‘Verschrikkelijk eens’
Tijdens een paneldiscussie op vrijdag werd in een setting á la De Wereld Draait Door besproken wat door verschillende disciplines binnen de keten van kinderoncologische zorg in Nederland wordt verstaan onder fijne samenwerking: wat draagt bij aan vertrouwen en transparantie? ‘De aanwezigen konden vragen stellen aan het panel en er werden veel ideeën, gedachten en dilemma’s uitgewisseld. Wij vonden het zo mooi om te zien: de panelleden waren het ook vaak ‘verschrikkelijk’ met elkaar eens’, vertelt Ellis met een trotse glimlach.
Waardegedreven zorg
Geïnteresseerde, nieuwsgierige (!) deelnemers konden diverse workshops volgen. Gastspreker Gabe Sonke, internist-oncoloog in het AvL, nodigde de zaal daarna uit om te reflecteren op verschillende stellingen, bijvoorbeeld: Moet de gezondheidswinst voor de patiënt de prijs van een medicijn bepalen? Met een scala aan relevante voorbeelden, gaf Gabe een nieuw perspectief vanuit waardegedreven zorg. Aan het einde van de tweedaagse was het tijd voor een bijzondere muzikale, kunstzinnige afsluiting door Erwin Steijlen, creactivist (creatief activist), getiteld ‘Nieuwsgierigheid is in werkelijkheid de bron van creativiteit’.