Nieuwe landelijke richtlijn: Febriele neutropenie

11 september 2024

Op 10 september is de richtlijn ‘Febriele neutropenie’ goedgekeurd door de Raad van Toezicht van SKION.

Koorts tijdens neutropenie (febriele neutropenie) komt vaak voor en is een van de meest voorkomende bijwerkingen van de behandeling van kinderen met kanker. Het kan een uiting zijn van een infectie bij kinderen die behandeld worden voor kanker. Als dit niet voldoende / adequaat behandeld wordt, kan het kind de (soms ernstige) gevolgen ondervinden van een bacteriële sepsis, zoals langdurige ziekenhuis opname, IC opname of zelfs overlijden.

 

Deze richtlijn is opgesteld om de behandeling van het kind met febriele neutropenie te optimaliseren. In de richtlijn worden zowel aanbevelingen gedaan voor het starten van antibiotica, als voor het stoppen daarvan. De implementatie van de aanbevelingen in de praktijk wordt geëvalueerd aan de hand van evaluatie indicatoren. Zo kunnen we de behandeling van kinderen met febriele neutropenie in de toekomst verder verbeteren.

 

Vanaf heden is de richtlijn een landelijke richtlijn en beschikbaar op de SKION website en iMáxima.

 

Over SKION

De Stichting Kinderoncologie Nederland (SKION) is een onafhankelijke stichting met als taak het bewaken van de kwaliteit van zorg in de kinderoncologie. Dat doen we o.a. door richtlijnen op te stellen en te evalueren en door professionals in de kinderoncologie te ondersteunen met heldere informatie en een breed netwerk.